IMG_0521.jpg

Min resa - BETT-MÄSSAN

Åkte iväg till mässan med en nyfikenhet på vad vi skulle möta. Jag var lite fundersam på vad kan ha hänt på ett år sen gänget var iväg förra året. Då köpte vi in makey-makey, Bee-bot/Blue-bot och Cubetto. Det jag möttes av på mässan var flera olika slags ”robotar” som man kunde programmera. Digitala förstoringsglas som krävde precision och mycket god finmotorik för att man på datorskärmen tydligt skulle kunna se det man förstorade. Enorma smartboards med olika funktioner som var jättehäftigt men nog inget vi kommer se i förskolans värld inom de närmaste tio åren(troligen aldrig:)). Ett digitalt lek/lärbord som säkert kostade en förmögenhet men med funktioner som appen puppet pals erbjuder. Vi blev visade en tärning som när man tryckte på olika sidor, som hade olika färger, så kunde man spela olika melodier.
Det häftigaste vi fick vara med om var när vi fick gå in i ett ”sinnesrum” med ett vibrerande golv, ljud, ljus, vind och doft i kombination med film som projekterades i hela rummet. Det var en upplevelse för hela kroppen, så coolt!
Det var mycket intryck på mässan och säkert mycket jag glömt och inte får med här och nu men för att summera mina tankar så känner jag att vi har bra digitala verktyg som vi behöver bli bättre på att använda med ett syfte, som ett verktyg och inte som ett mål i sig.

 

Min resa- Föreläsningar

Tänkte här sammanfatta fyra föreläsningar jag fick lyssna på/uppleva i London.

Den första föreläsaren Beppe Singer kallade sin föreläsning ”10 sätt att misslyckas som lärare”. Han talade spontant, med energi och på ett gripande sätt hur han tidigt i skolan mött en lärare i matematik som satt djupa avtryck i honom, hur han blev nedtryckt och fick känna sig misslyckad och värdelös. Han talade om den otroliga kraft som ögonen-blicken från läraren hade, hur de fick honom att känna att han inte var värd nånting. Hur han under många år varit ovetande om sin adhd men tagit smärtstillande tabletter från sin mormor, 10 st varje gång, och på så sätt självmedicinerat sig. Han fick då ett lugn och kunde komma till ro med sitt kaos i huvudet. I vuxen ålder fick han sin diagnos och blev medicinerad för det. Beppe studerade sen till lärare och matematikläraren han mötte var en lärare med ögon som utstrålade empati, förståelse och värme. Det blev en vändning, räddning för Beppe.             Ett exempel som Beppe tog upp om man vill vara säker på att misslyckas som lärare var att köra envägskommunikation, monolog. Att inte lyssna in barnen utan bara köra på med det man planerat. Han anser att vi istället framförallt ska vara inspiratörer, medmänniskor och goda förebilder. Vi ska bjuda på oss själva, våga larva oss, kunna skratta tillsammans. Han menade att barnen ser rakt igenom oss, hur viktig våra ögon/blick är, vad de utstrålar. Vi får inte glömma bort varför vi jobbar som lärare. Har vi inget svar på det ska vi nog säga upp oss! Vårt förhållningssätt, hur vi bemöter våra barn kan vara avgörande för hur de kommer att se på sig själva och vilken framtidstro de kommer känna.

Den andra föreläsningen ”Programmering i förskolan” hölls av Alice Carlsson och Sabina Graaf. De berättade om hur de arbetade med programmering från början, analogt. Första steget menar de är att låta barnen reflektera över t.ex. i vilken ordning man tar på sig sina kläder, hur ett dagsschema ser ut. Att allt sker i en viss ordning.  Att använda Bee-bot menar de är sista steget i programmering, då har barnen förstått själva grunden till vad programmering innebär och kan ta sig an tekniken. Känner att vi på min förskola börjat i lite fel ände, vi började med Bee-bots. Men, men det går ju att börja om från början, börja om på nytt…

Maria Dufvas föreläsning ”Barns och ungas liv på nätet” handlade om hur barn tidigt börjar sitt användande av internet och att vi vuxna varnar barnen för andra olika slags faror men inte förstår det allvarliga i det barnen kan möta på nätet. Hon är bekymrad över att vi i Sverige ger våra barn i så tidig ålder tillgång till världen när vi sätter en telefon, surfplatta i händerna på våra barn. De blir påverkade av det de ser och telefonen blir tidigt deras trygghet om de inte har vuxna omkring sig som de känner sig trygga med, som sitter ner och tar sig tid och lyssnar. De barn som blir utsatta på nätet har troligen inte haft det. Förövaren har troligen även metodiskt puttat bort alla friskfaktorer i barnens närhet. Barnet blir duperade att dela privat information, föräldrars namn, skola o.s.v.
Vi måste påminna våra barn om att människor inte alltid är den de uppger sig vara. Prata med barnen så de förstår och inser skillnaden vad som är på sociala medier och verkligheten. Visa att vi bryr oss och ta oss tid att lyssna.

På den sista föreläsningen ”Digitala verktyg i förskolan” berättade Mattias Blomfeldt på ett inspirerande sätt hur han och hans kollegor använder digitala verktyg i förskolan. Vi fick en hel del förslag på appar de använder sig av där han talade om vikten av att barnen får vara producenter och inte konsumenter. Han visade hur de använde projektorn som ett verktyg till lek, interaktivitet, utforskande och delaktighet. Genom att rikta projektorn på olika sätt, mot golvet, mot ett hörn så kan man få olika effekter. Han berättade även hur de arbetade med programmering analogt men även digitalt med Bee-bot. En föreläsning jag lämnade med mycket tankar och idéer och många praktiska tips som man är sugen att prova och ta reda på mer om.

 

Min resa – Två skolbesök

Resan började med skolbesök. Den första skolan Elm Park Primary School hade barn i åldrarna 4-11 år. En skola med mottot ”be the best version of you”. Entusiasm, uthållighet, respekt och att sträva efter framgång och bli oberoende var begrepp skolan arbetade efter. Att det inte bara var fina ord kunde vi se när vi gick runt i klassrummen. Jag har aldrig tidigare sett sådan entusiasm i ett klassrum, det var högljutt men på ett bra sätt. Barnen var engagerade och hade fokus på uppgiften de hade, jag såg inte att någon satt och höll på med något annat. Temat de arbetade med var ”Superheroes”, när de startade temat så hade barnen fått klä ut sig till sina favorit-superhjältar. Arbetet präglade sedan alla ämnen och alla åldrar om jag förstod det rätt. Vi besökte ett klassrum där barnen, två och två, gjorde en tecknad serie med hjälp av iPads under det aktuella temat. Barnen själva var huvudrollsinnehavare i serien, en var god och den andre ond. De tog kort på varandra och skrev text. Det kom även fram att ”vara duktig” belönades, de barn som presterat bäst fick sina arbeten uppsatta och de kunde även få en överraskning. När vi frågade barnen om detta så upplevde de ibland att det blev  tävling mellan barnen men de sa även att alla barn fick någon gång sätta upp sina arbeten (ett arbete som är bra för att vara det barnet- ”be the best version of you”). Skolan hade även ett genomtänkt arbetssätt för hur de arbetade med de barn som på något sätt hade problem att hänga med i den vanliga undervisningen. De träffades i ”The Treehouse” och arbetade på ett inspirerande sätt. Barnen fick där ta hand om, vårda djur, en spindel och lärarens hund, ett sätt att utveckla empati. De ämnen där barnen klarade att vara i klassrummen så var de med. De verkade hela tiden ha barnens bästa för ögonen. De var öppna med barnens bakgrund så alla visste om man haft/har det svårt. De menade att barnen fick förståelse för att vissa barn inte kunde ”uppföra sig” p.g.a den problematik som låg bakom. Kvinnan som arbetade på ”The Treehouse” brann för sitt arbete, försökte hela tiden hitta arbetssätt för att det skulle bli bra för barnen, att de fick utvecklas och bli deras bästa jag. Ett mycket genomtänkt besök där rektorn som även var lärare först berättade om skolan. Runda i klassrummen där vi fick se barnen arbeta. Återsamling där barnen berättade hur de arbetade med iPads, använde olika appar från 4-11 år, tekniken genomsyrade det mesta verkade det som. Vid detta tillfälle så berättade även läraren om arbetet i ”The Treehouse”.  Jag lämnade skolan med en mycket positiv bild, sen förstår jag att de visade upp det bästa och att det troligen finns en baksida men den fick inte jag se.

Vi åkte sedan till skola nummer två ”The Flitch Green Academy”. Där presenterade rektorn skolan lite kort sen fick vi gå runt med två elever som inte fått så mycket instruktion utan mer ett tidsschema vad vi skulle besöka vid olika tidpunkter. Eftersom jag jobbar som förskollärare såg jag fram emot att här få besöka ”Pre-school”. När vi besökte förskolan så hade de ingen planerad aktivitet. Några barn var inne och några ute, barnen verkade få gå in och ut som de ville. Några bakade med deg och några lekte. Det var en Montessoriförskola med en hel del material i trä, 70-80 talet i Sverige. Det fanns en del bildkort med ord, ex. bild på en häst-så stod det horse under. Det jag tog med mig var att de med hjälp av låga möbler skapat rum i rummet på ett bra sätt annars var det inget som var speciellt imponerande och inspirerande tyvärr. Vi gick sedan vidare till skolan och började med barnen 4-5 år och gick uppåt. De hade ordnat lek/lärmiljöer som verkade vara inspirerande och utvecklande för barnen bl.a. Paddington-tåg och ett land för Enhörningar. Där berättade några uppspelta barn för oss, det var nog inte meningen att vi skulle få höra det, att det fanns ett bedömningssystem för uppförande. På väggen satt en gul stjärna utklippt i papper, under den ett grönt A4, under den ett orange A4 och längst ner ett rött A4. Barnen förklarade sedan att om man varit riktigt duktig hamnade man(ett kort på barnet samt namnet på barnet) i den gula stjärnan. På det gröna om man varit bra, på det orangea om man inte skött sig så bra och på det röda om man gjort något som inte alls var okej och då fick man träffa rektorn och få skäll, enligt barnen. 

Vi besökte två gymnastiklektioner, en där de till musik skulle göra vissa rörelse som läraren gått igenom. Kändes lite old-school. På den andra lektionen så använde barnen iPads två och två, de hade fått bilder på en position/rörelse som läraren gjort (hon var troligen en gammal dansös) sen skulle barnen försöka göra likadant och ta kort på varandra och lägga in i dokumentet där man kunde se och jämföra sig med läraren. Det positiva med detta var att barnen vi pratade med verkade ha roligt och tog det lite på skoj men ändå gjorde så gott de kunde.
På sista lektionen vi besökte fick barnen läsa en text och sedan svara på frågor till texten. De jobbade med naturkatastrofer. Här fick vi se att ett barn fick skriva med tusch medan de andra skrev med blyerts, hon hade varit extra duktig, då fick man skriva med tusch. Prestation primeras. Det man tyvärr slogs av var att det inte fanns arbetsglädje och entusiasm hos barnen. När man kliver in i en miljö, möter barnen, de vuxna, så får man en känsla och den var inte så positiv. Det kan bero på att vi fick en så positiv bild av första skolbesöket, hur de presenterade sin skola. Jag hade önskat mer information om hur de jobbade, deras tankar. Hur de jobbar med informations- och kommunikations Teknik? Det var inte så förberett. Så här i efterhand så kan man ju tänka att man kunde frågat mer men det är ju lite sent nu. Den grupp som besökte skolan på förmiddagen fick en positiv bild av skolan vilket är intressant. Vad fick de se som inte vi såg? Eller tycker vi bara olika?

Sammanfattningsvis en mycket givande dag med mycket intryck, inspiration och tankar att ta med sig!

 

Underkategorier

Det första som slog mig under skolbesöket var alla intryck. Det hängde något på alla väggar och tak. Här kan ni ta del av lite:

Skolbesök


email

 

 

Vi som åker:

Joacim Karlsson, lärare Transtenskolan

Joacim.karlsson@hallsberg.se

Alexander Östring, IT-tekniker Bildningsförvaltningen

alexander.ostring@hallsberg.se

Anders Jidsjö, lärare Transtenskolan

anders.jidsjo@hallsberg.se

Anna Garp, förskollärare Förskolan Stocksätter

anna.garp@hallsberg.se

Anna-Karin Goddard, lärare Östansjö skola

anna-karin.goddard@hallsberg.se

Anneli Sunnari, lärare Folkasboskolan

anneli.sunnari@hallsberg.se

Björn Eklund, specialpedagog Sköllersta skola

bjorn.eklund@hallsberg.se

Camilla Edlund, barnskötare Förskolan Treudden

camilla.eklund.edlund@hallsberg.se

Carina Koutakis, utvecklingssamordnare Bildningsförvaltningen

carina.koutakis@hallsberg.se

Caroline Schreiber, rektor Sköllersta skola

caroline.schreiber@hallsberg.se

Cecilia Lindskog, rektor Transtenskolan

cecilia.lindskog@hallsberg.se

Elenor Elofsson, förskollärare Förskolan Tallbacken

elenor.elofsson@hallsberg.se

Ermina Thuresson, förskollärare Förskolan Ekhagen

ermina.thuresson@hallsberg.se

Mattias Blomfeldt, förskollärare Förskolan Björkängen.

mattias.blomfeldt@hallsberg.se

Frank Lind, lärare Folkasboskolan

frank.lind@hallsberg.se

Greta Åkesson, lärare Sköllersta skola

greta.akesson@hallsberg.se

Hanna Henriksen, lärare Långängskolan

hanna.henriksen@hallsberg.se

Ingela Näslund, förskollärare Förskolan Vibytorp

ingela.naslund@hallsberg.se

Isabelle Djus, förskollärare Förskolan Gullvivan

isabelle.djus@hallsberg.se

Jenny Jonsson, lärare Fredriksbergskolan

jenny.jonsson@hallsberg.se

Joakim Hammarlund, lärare Stocksätterskolan

joakim.hammarlund@hallsberg.se

Lena Hjärtsjö Larsson, lärare Östansjö skola

lena.hjartsjo.larsson@hallsberg.se

Madelene Glad, förskollärare Förskolan Hjorten

madelene.glad@hallsberg.se

Malin Larsson: IT-pedagog vid centrala elevhälsan i Hallsbergs kommun.

malin.e.larsson@hallsberg.se

Maria Olofsson, förskollärare Förskolan Hässleberg

maria.olofsson@hallsberg.se

Marie Rundberg, rektor Östansjö skola

marie.rundberg@hallsberg.se

Nils Mikaelsson, lärare Stocksätterskolan

nils.mikaelsson@hallsberg.se

Philip Svidén, lärare Folkasboskolan

philip.sviden@hallsberg.se

Regina Lang, förskollärare Förskolan Vibytorp

regina.lang@hallsberg.se

Sandra Olsson, förskollärare Förskolan Sagobacken

sandra.olsson@hallsberg.se

Sofie Billström, förskolechef Förskoleområde 3 centrala Hallsberg

sofie.billstrom@hallsberg.se

Stina Ohlsson, specialpedagog Hallsberg

stina.ohlsson@hallsberg.se

Tomas Yngström, lärare Långängskolan

tomas.yngstrom@hallsberg.se

Tommy Rosmark, fritidspedagog Långängskolan

tommy.rosmark@hallsberg.se

Veronica Persson Fredin, förskollärare Förskolan Björkängen

veronica.persson.fredin@hallsberg.se